menu
Word Lid
Vlaams Belang ondervraagt onderwijsschepen omtrent voorleesweek Regina Caeli

Naar aanleiding van ons persbericht over de voorleesweek in de kleuterschool van Regina Caeli ondervroeg gemeenteraadslid Nils Van Roy onderwijsschepen Luc Deleu. Bij deze de vraag en het antwoord van de schepen.

Vraag:

"Onlangs werden we bij Vlaams Belang Dilbeek gecontacteerd door de bezorgde ouders van enkele kinderen die in de kleuterschool van Regina Caeli zitten. De ouders hadden van de leerkracht van hun kind een oproep gekregen met de vraag of de ouders zin hadden om tijdens de voorleesweek van vorige week een verhaaltje te komen voorlezen in de klas van hun kind.
Het bericht werd afgesloten met de melding dat anderstalige ouders gerust ook in hun moedertaal mochten komen voorlezen. Dit staat haaks op het schoolreglement waarin de school de ouders oproept om in het belang van hun kind zoveel mogelijk het Nederlands te gebruiken in de school en de schoolomgeving.
Wij zien de meerwaarde niet voor een autochtone Vlaamse kleuter, dat de ouders van hun anderstalige klasgenootjes komen voorlezen in een taal die ze niet begrijpen. Ook geeft dit een tegenstrijdig signaal naar de anderstalige ouders, die enerzijds via het reglement worden opgeroepen om in contacten met de school een tolk mee te brengen en zoveel mogelijk Nederlands te spreken in en rond de school. Het Nederlands komt in onze Vlaamse gemeente de laatste jaren onder druk te staan, en de scholen spelen zijn een belangrijk instrument om dit tegen te gaan.
Daarom deze vragen:

Wil onderwijsschepen Deleu of burgemeester Segers, bevoegd voor Vlaams karakter en integratie, het gesprek aangaan met de school om hen op het belang van het Nederlands te wijzen? Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders.

In het beleidsakkoord staat volgende passage:
Een engagementsverklaring van anderstalige ouders waarin zij het Nederlands als onderwijs- en omgevingstaal erkennen en zelf de taal aan te leren, in het belang van hun kinderen. Hiermee gepaard gaande bieden we taalcursussen aan voor ouders;

a) Wordt deze engagementsverklaring vandaag al aan anderstalige ouders voorgelegd?

b) Hoe wordt de informatie over de taalcursussen voor de ouders naar hen gecommuniceerd?

c) Kunnen de scholen eventueel ingeschakeld worden om de ouders extra te informeren over en enthousiasmeren voor deze aangeboden taalcursussen?"


Schepen Luc Deleu antwoordt:

"Ik kreeg de melding op 9.11.2023 en vroeg daarop de Directeur Onderwijs op welke manier wij hierop best zouden reageren. Regina Caeli behoort immers niet tot gemeentelijk onderwijs zodat onze bevoegdheid in deze materie ofwel zeer beperkt is ofwel, al naargelang de interpretatie van onze opdracht, onbestaande.

Op dit ogenblik loopt er een traject om duidelijkheid te scheppen over het taalbeleid van de gemeente en dat in eerste instantie naar de personeelsleden van de gemeente. De communicatie, zowel mondeling als schriftelijk, van de personeelsleden wordt daarin verduidelijkt.
Er zijn twee kanten aan het verhaal.
Er is de formele kant. Deze kant is snel in te vullen en op te lossen. Er bereiken ons daarover heel weinig, zelfs amper, klachten. En er is de pedagogische kant. Veel moeilijker in te vullen. Er kwam daarover overigens ook een vraag van de directies van de gemeentescholen.
Je vraagstelling betreft m.i. de pedagogische kant. Dat behoort in principe tot de pedagogische vrijheid van de school. In ons gemeentelijk onderwijs hebben we hierop uiteraard vat. Op het niet-gemeentelijk onderwijs hebben wij geen enkele vat op de pedagogische invulling.
Bedoeling is een visie uit te werken die zowel kan aanvaard worden door ons gemeentelijk onderwijs als door het niet-gemeentelijk onderwijs zodat we, ook op het pedagogische vlak dezelfde invulling geven. Onze Directeur Onderwijs gaat op directieniveau in overleg met de andere onderwijsnetten om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen.
Er is op dit ogenblik geen “formele “ engagementsverklaring naar de ouders toe. Dergelijke engagementsverklaring zou overigens niet afdwingbaar zijn. Uiteraard enthousiasmeren onze directies en leerkrachten de ouders naar het aanleren en het gebruiken van het Nederlands. De ouders stellen overigens dagelijks vast dat de communicatie naar hen toe altijd en uitsluitend in het Nederlands gebeurt."

Wij zullen dit in de toekomst blijven opvolgen.

Afdelingsbestuur Vlaams Belang Dilbeek

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF